On the value of reduced models of atmospheric flow

Liebe Mitglieder der DMG Sektion Norddeutschland,

ich möchte Sie recht herzlich zu unserem Kolloquium am Dienstag, 11. Oktober 2022, 16.30 Uhr, einladen. Der Vortrag soll wieder in Präsenz im Hörsaal (Raum 108) des Seewetteramtes, Bernhard-Nocht-Straße 76, 20359 Hamburg stattfinden:

Die persönliche Teilnahme an der Veranstaltung unterliegt den jeweils aktuell gültigen Corona-Regeln.

Der Vortrag selbst wird diesmal auf Wunsch der Vortragenden ausnahmsweise in englischer Sprache gehalten. Anschließende Fragen und Diskussionsbeiträge können aber gerne auch in Deutsch erfolgen.

Aktuelle Informationen zur Veranstaltung werden rechtzeitig mit einer elektronischen Terminerinnerung versandt und werden auch hier auf unserer Veranstaltungsseite bekanntgegeben.

Simplified models, with respect to numerical weather prediction (NWP) models, are commonly used to address key scientific questions of atmospheric circulation. Simplified models provide a framework to develop and implement new numerical algorithms faster than in the NWP case, and to perform numerical experiments in a controlled environment in which various issues, difficult to grasp in fully realistic models, can be understood more easily.

An idealized modeling framework is particularly suited for academic research which lacks long-term funding needed for the development and application of weather and climate models. Maybe the best example of the importance of reduced modelling and simplifying framework are climate model projections that are interpreted by applying the basic theories such as the quasi-geostrophy and weak-temperature gradient to the climate model outputs.

In this talk I will review the hierarchy of reduced models applied in atmospheric research and present a new reduced model recently developed by my group at Universität Hamburg (UHH). Entitled TIGAR (Transient Inertia-Gravity And Rossby wave dynamics model), the new model aims at examining the parts of atmosphere invisible to Rossby wave dynamics and it complements existing climate research in Hamburg and northern Germany. I will show two recent applications of TIGAR: simulations and data assimilation of the atmospheric waves excited by the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano eruption in January 2022, and nonlinear excitation mechanism of the tropical mixed Rossby-gravity waves.

Auch Nichtmitglieder der DMG sind herzlich zum Vortrag eingeladen. Bitte bringen Sie zu der Veranstaltung für die Einlasskontrolle beim Pförtner des Deutschen Wetterdienstes Ihren Personalausweis oder Studentenausweis mit. Im Anschluss an den Vortrag findet ein Postkolloquium statt.

Stephan Bakan, 1. Vorsitzender

Datum 11.10.2022